Vad är Chikungunya? 

Bild på stad i Brasilien, ett land där chikungunya förekommer

Chikungunya är en myggburen sjukdom som sprids i tropiska och subtropiska regioner, vilket gör den till ett växande hot för resenärer. Namnet ”Chikungunya” betyder ”det som är böjt”, något som beskriver den smärtsamma ledvärk som ofta drabbar patienter.1 I denna artikel får du lära dig mer om sjukdomen, dess symptom, spridning och hur du kan skydda dig.

Var förekommer chikungunya?

Chikungunya har historiskt sett främst drabbat tropiska och subtropiska regioner som Central- och Sydamerika, Afrika och Asien. På senare år har viruset spridit sig till delar av Europa, inklusive Italien och Frankrike1,4 , vilket har riktat global uppmärksamhet mot sjukdomen.

För dig som ska ut och resa

Se till att alltid undersöka vilka resevaccin du behöver för att vara skyddad mot de sjukdomar som kan finnas där du tänkt resa. Kontakta en vaccinationsmottagning för reserådgivning som säkerställer att du får korrekt och uppdaterad information om relevanta vaccin.

Vad orsakar och sprider chikungunya?

Chikungunya orsakas av ett RNA-virus som tillhör familjen Togaviridae. Sjukdomen sprids när en infekterad mygga sticker en människa. De myggarter som fungerar som bärare finns inom släktet Aedes, särskilt Aedes aegypti och Aedes albopictus. Dessa myggor är mest aktiva under dagtid och kan finnas både inomhus och utomhus.2

Vanliga symptom och konsekvenser

Insjuknandet sker i genomsnitt 3–7 dagar efter att en infekterad mygga stuckit.4 De vanligaste symptomen inkluderar hög feber, svår ledvärk (oftast i händer, fötter, handleder och vrister), huvudvärk och muskelvärk, hudutslag samt små blödningar, exempelvis från tandkött eller näsa. Den intensiva ledvärken är ett utmärkande drag och leder i 40% av fallen till funktionsnedsättande besvär. Diagnos ställs genom laboratorietester som påvisar viruset eller antikroppar i blodet.2

Behandling och förebyggande

Oavsett om du är vaccinerad eller inte är det viktigt att försöka minimera risken för myggbett. Detta kan du göra genom att bland annat:
  • Använda myggmedel

  • Bära långärmade kläder och långbyxor

  • Se till att boendet är utrustat med myggnät.

Om man drabbas av chikungunya fokuserar behandlingen på att lindra symptomen, till exempel genom smärtstillande medel, som paracetamol, för att minska feber och ledvärk. Att vila mycket och dricka vätska är också viktigt för att stötta kroppens återhämtning.

Fakta om chikungunya från Världshälsoorganisationen, WHO3

  • Chikungunya är en myggburen virussjukdom som sprids med myggsläktet Aedes, som trivs i varma, tropiska klimat.
  • Viruset orsakar en sjukdom med symtom som feber, svår ledvärk, muskelvärk, huvudvärk, illamående, trötthet och utslag. Ledvärken är ofta försvagande och kan kvarstå i veckor till år.
  • År 2004 började sjukdomen sprida sig snabbt och orsakade storskaliga utbrott över hela världen. Sedan viruset först identifierades i östra Afrika har fall rapporterats i över 110 länder i Asien, Afrika, Europa och Amerika.
  • Mellan 2013 och 2023 rapporterades mer än 3,7 miljoner fall i Nord- och Sydamerika och de ekonomiska konsekvenserna anses vara betydande. Antalet fall bedöms som underskattat.
  • Den medicinska och ekonomiska bördan förväntas öka med klimatförändringarna. Myggen som sprider chikungunyavirus trivs i varmare klimat och finns i allt fler länder.
  • Chikungunya diagnostiseras genom blodprov under den första veckan med symtom. Efter den första fasen kan ett blodprov visa på antikroppar mot viruset i upp till två månader efter smittotillfället.

Sammanfattning

Chikungunya är en potentiellt förödande virussjukdom. Även om de flesta tillfrisknar inom ett par veckor drabbas ca 40% av funktionsnedsättande besvär, så som kronisk ledvärk. I brist på behandling är det viktigt att fokusera på förebyggande åtgärder för att minska risken för spridning, till exempel genom vaccinering och skydd mot myggbett.

Vaccinationsmottagning

Se till att alltid undersöka vilka resevaccin du behöver för att vara skyddad mot de sjukdomar som kan finnas på din destination. Få reserådgivning för att säkerställa att du har rätt vaccin.

1. ECDC. Factsheet about Chikungunya. https://www.ecdc.europa.eu/en/chikungunya/facts/factsheet
2. Folkhälsomyndigheten. https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/chikungunyavirusinfektion/
3. WHO. World Health Organisation. Chikungunya 2022. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/chikungunya [last accessed January 2025]
4. ECDC. Local transmission of chikungunya virus in mainland EU/EEA, 2007–present. https://www.ecdc.europa.eu/en/infectious-disease-topics/chikungunya-virus-disease/surveillance-threats-and-outbreaks/local?utm_source=chatgpt.com
5. Cabié A. Prat. Chikungunya. 2020;70(3):336-340.
6. Paixão ES et al. Chikungunya chronic disease: a systematic review and meta-analysis.Trans R SocTrop Med Hyg. 2018;112(7):301-16.
7. Puntasecca CJ, King CH, LaBeaud AD. Measuring the global burden of chikungunya and Zika viruses: A systematic review. PLoS Negl Trop Dis.2021;15(3):e0009055.

SE-CH-2500005-03-25

Relaterade artiklar

Resenär som står vid ett vattenfall i tropikerna

Så skyddar du dig mot chikungunya 

Som med alla sjukdomar som sprids med hjälp av mygg är det svårt att skydda sig helt mot myggbett, varför det kan vara en god idé att överväga vaccination beroende på resmål och resplan.

Resa till USA och Amerika, vilka vaccin behövs?

Planerar du en resa till USA eller Sydamerika? Lär dig om nödvändiga vaccin och hur du säkerställer ett komplett skydd inför din Amerikaresa.

Planera dina resevaccin

Säkerställ skydd mot sjukdomar inför din resa. Planera i förväg, välj rätt vaccin beroende på destination och var medveten om antal doser och schema.

Valneva Sweden AB • 105 21 Stockholm • Telefon växel: 08-121 01 500

Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige. För information kring reserådgivning eller rekommendationer om vaccinationer hänvisar vi till vaccinationsmottagning eller vårdcentral.
För biverkningsrapportering på någon av våra vacciner skriv till: valnevanordics@valneva.com.
SE-VAL-2400009-10-2024, SE-TRA-2500002-03-25
© Copyright 2024.