Chikungunyaviruset sprids genom infekterade myggor inom Aedes-släktet.1 Det är myggor som trivs bäst i tropiska och subtropiska klimat2 och är aktiva både dag- och nattetid.1 Ett enda myggbett är tillräckligt för att bli infekterad.1
Som med alla sjukdomar som sprids med hjälp av mygg är det svårt att skydda sig helt mot myggbett, varför det kan vara en god idé att överväga vaccination beroende på resmål och resplan.
Chikungunya – en oförutsägbar motståndare
När det gäller just chikungunya är det svårt att veta exakt när och var risken är som störst för smitta. Viruset orsakar ofta stora, explosiva och oförutsägbara utbrott som drabbar upp till tre fjärdedelar av befolkningen i områden där viruset cirkulerar.2 Viruset har konstaterats i över 110 länder1 och ca 75% av världens befolkning bor i områden med risk för chikungunya.3 Konsultera därför en vaccinationsmottagning när det gäller just din resa för att få bästa rådgivning.
Oavsett vaccination är det en god idé att skydda sig mot myggbett, då de kan sprida en rad olika sjukdomar, läs mer här. För att maximera ditt skydd mot myggbett är det viktigt att använda en kombination av olika metoder:
Använda effektiva myggmedel
Bära täckande kläder
Sova under myggnät
Skapa en myggovänlig miljö med fläktar eller luftkonditionering
Riskfaktorer för chikungunya
Exempel på faktorer som kan påverka risken att smittas av chikungunyavirus:
- Klimatfaktorer (t.ex. regnsäsong och höga temperaturer i tropiska områden, vilket gynnar myggornas överlevnad)2
- Sociala faktorer (t.ex. resvanor till endemiska områden och utomhusvistelse under myggaktiva tider)4
- Epidemiologiska faktorer (t.ex. närvaro av ett pågående lokalt utbrott av chikungunya)4
- Ålder (ökad risk för allvarlig sjukdom hos personer över 65 år)4
- Samsjuklighet (t.ex. kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes eller hjärt-kärlsjukdom, som kan förvärra sjukdomsförloppet)4